Experimentele behandeling
Naast algemeen geaccepteerde behandelingen zoals neurochirurgie, radiotherapie en chemotherapie zijn er ook behandelingen met een meer experimenteel karakter. De naam zegt het eigenlijk al: de behandeling draagt (nog) een experimenteel karakter: het nuttig effect dient nog in de klinische praktijk van alle dag te worden bewezen.
Klinische studies
Normaal gesproken worden nieuwe, experimentele behandelingen in een zorgvuldig opgezette ‘klinische’ studie onderzocht (= met echte patiënten). De zogenaamde Trials. Nadat in een eerder ‘preklinisch’ stadium (= het tijdens onderzoek testen met hersentumorcellen en proefdieren) een nuttig effect is gesuggereerd. Voorbeelden van dit soort klinische studies zijn: gecombineerde behandeling van radiotherapie en chemotherapie, nieuwere vormen van radiotherapie, behandeling met nieuwe (of combinatie van) chemotherapie, gerichte (targeted) therapie, gentherapie of immunotherapie.
Hierbij moet natuurlijk altijd eventuele voor- en nadelen goed tegen elkaar worden afgewogen. Het doel van deze onderzoek studies is om uiteindelijk tot een beter behandelingsresultaat te komen voor de individuele patiënt. Hierbij wordt vooral gedacht aan een betere overlevingskans in een betere toestand voor de betrokkene.
Deze studies vragen veel tijd, en worden meestal in meerdere ziekenhuizen tegelijk uitgevoerd om zo snel mogelijk tot een betrouwbaar resultaat te komen. Ook in uw ziekenhuis kunt u mogelijk hiermee in aanraking komen.
Hieronder meer informatie over de opzet, achtergrond en eventuele deelname van dit soort medisch-wetenschappelijk onderzoek en klinische studies.
Meer informatie
Grote internationale databases met experimentele onderzoeken:
- Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek, het CCMO
- De afdeling hersentumoren van de Europese organisatie voor onderzoek en behandeling van kanker, het EORTC
- EU Klinische studies register:
- Amerikaanse database van Klinische studies: Clinicaltrials.gov
- Internationale database van Klinische studies: Virtualtrials.com
- PubMed database
Speciale zoekmachine internationale hersentumor onderzoeksdatabasen
Wilt u zoeken in bovenstaande databases, dan kan dat het makkelijkst via onze speciaal daarvoor gemaakte zoekmachine: