Alle hersentumor informatie

          

Hersentumor weefseldiagnose

hersentumor weefseldiagnose patholoog

Na het nemen van een MRI-scan kan al vrij zeker bepaald worden of er sprake is van een hersentumor, maar een hersentumor diagnose kan pas met zekerheid worden gesteld naar het nemen en beoordelen van een stukje hersentumorweefsel. Hiervoor zal de behandelende arts, meestal een neuro(onco)loog of een endocrinoloog bij hypofysen de patiënt daarvoor tijdelijk doorverwijzen naar een neurochirurg. Deze zal er dan voor zorg dragen dat er een stukje hersentumorweefsel uit de hersenen van de patient gehaald wordt en dit dan doorgeven aan een patholoog voor onderzoek en hersentumor classificatie

Het verkrijgen van zo'n stukje tumorweefsel uit het door de MRI-scan in beeld gebrachte afwijkend gebied in de hersenen kan op twee manieren gebeuren:

  • Door een biopsie Hierbij wordt alleen een klein stukje weefsel weggenomen. De neurochirurg maakt hierbij een klein gaatje in de schedel om zo een klein stukje van de tumor te kunnen verwijderen.
  • Door een operatie Meestal gebeurt dit door een luikje in de schedel te maken (craniotomie), waarna de neurochirurg in de hersenen kan komen om zo een stukje tumorweefsel op een zo veilig mogelijke manier te verwijderen. Er zijn ook andere operaties mogelijk, zoals bijvoorbeeld bij een hypofysetumor operatie

Welke manier er gekozen wordt voor het nemen van een stukje hersentumorweefsel, hangt van vele factoren af. Het heeft onder andere te maken met de plaats van de afwijking binnen de hersenen en de mate waarin de tumor zich al ontwikkelt heeft. Lees hierover meer in ons artikel neurochirurgie.

Het weefsel dat wordt verkregen gaat direct vanaf de operatie kamer naar het laboratorium van een patholoog-anatoom. Deze zal  het weefsel eerst kleuren om de cellen beter te kunnen beoordelen. Soms moeten hiervoor meerdere bewerkelijke kleuringen worden verricht, bijvoorbeeld om bepaalde eiwitten of mutaties aan te tonen. Zo'n onderzoek duurt meestal een week, maar soms langer. Daarna heeft de patholoog de tumor volledig volgens de WHO 2016 hersentumor classificatie ingedeeld en zal dan die bevindingen weer aan de behandelende arts, de neurochirurg of neuroloog of endocrinoloog terugkoppelen. Deze zal de uitslag daarvan dan met de patiënt bespreken en weet nu daarop de juiste verdere behandeling af te stemmen.


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It