Alle hersentumor informatie

          

Diagnose hersentumor metastasen/uitzaaiingen

hersentumor behandeling neuroloogBij een patiënt met een (elders in het lichaam) kanker diagnose, en die hersentumor symptomen heeft, wordt vaak direct gedacht worden aan een hersenmetastase. Dit zijn kanker uitzaaiingen afkomstig van andere locaties in het lichaam en hersentumoren die hierdoor ontstaan worden secundaire hersentumoren genoemd.

Op een CT-scan of een MRI van de hersenen is door een radioloog een metastase meestal te zien als een scherp begrensde contrast -aankleurende ronde afwijking omgeven door hersenoedeem. Bij meer dan de helft van de patiënten worden meer dan één hersentumor metastase gevonden.

Soms onduidelijk

Soms kan er twijfel zijn over een metastase diagnose, bijvoorbeeld omdat:

  • Er maar één hersentumor te zien is. Metastasen ontstaan door uitzaaiing en gaan daar als ze eenmaal in de hersenen zitten doorgaans gewoon mee door
  • De tumor lijkt op een metastase, maar de patiënt is (nog) niet bekend met de primaire kanker
  • De patiënt allang van een eerdere (andere) kanker genezen is

Bij twijfel aan een is het nodig om de diagnose vast te stellen aan de hand van een stukje tumorweefsel. Dit tumorweefsel kan worden verkregen door een biopsie (biopt) of door een operatieve verwijdering van de tumor. Onder de microscoop kan de patholoog dan de definitieve diagnose stellen omdat een hersentumor uitzaaiing de uiterlijke kenmerken heeft van de oorspronkelijke kanker.

Het komt ook voor dat een afwijking in de hersenen gevonden wordt die een metastase zou kunnen zijn. Als bij de patiënt tot dan toe nog geen kanker gevonden is, zal in de regel onderzoek naar een primaire tumor worden verricht, en naar metastasen elders in het lichaam.


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It