Alle hersentumor informatie

          

Het perifere zenuwstelsel

perifere zenuwstelsel hersenenHet perifere zenuwstelsel is dat deel van het zenuwstelsel dat buiten het centrale zenuwstelsel ligt. Dit perifere zenuwstelsel vormt de verbindingen tussen alle organen en weefsels en het centrale zenuwstelsel.

Het perifere zenuwstelsel bestaat uit 31 paar spinale zenuwen uit het ruggenmerg, de nervi spinales genoemd, 12 paar hersenzenuwen uit de hersenstam, de nervi craniales, 2 grensstrengen (splanchnische zenuwen) die links en rechts naast de wervelkolom liggen en hun bijbehorende zenuwcellen die tevens buiten het centrale zenuwstelsel liggen. Deze zenuwen innerveren onder andere spieren, organen en ledematen. Het perifere zenuwstelsel verbindt de genoemde structuren met het centrale zenuwstelsel. In tegenstelling tot dat centrale zenuwstelsel wordt het niet beschermd door botstructuren of een bloed-hersenbarrière.

Het atonoom zenuwstelsel

Een belangrijk onderdeel van het perifeer zenuwstelsel is het autonome zenuwstelsel. Deze wordt ook wel vegetatieve of viscerale zenuwstelsel genoemd. Dit is het deel van het perifere zenuwstelsel waarin een groot aantal onbewuste functies geregeld worden. Het autonome zenuwstelsel regelt vooral de werking van inwendige organen, onder andere de ademhaling, de spijsvertering en het verwijden en vernauwen van bloedvaten en het beïnvloedt ook de hartslag.

Lees ook:

 


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It