Alle hersentumor informatie

          

Dendritische celtherapie als hersentumor behandeling

dendritische immunotherapie bloed celtherapie hersentumor kankerDendritische celtherapie is een vorm van immunotherapie waarbij men, op basis van autovaccinatie, de afweercellen in het bloed van een patiënt in een laboratorium stimuleert. Dit om meer en krachtiger natuurlijke afweerstoffen te kweken tegen bepaalde hersentumor kanker cellen. Het doel daarbij is dat dit bloed na terugbrengen in het lichaam van de patiënt beter in staat zal zijn om de hersentumor kanker af te breken en op te ruimen. De afweercellen worden in het laboratorium gekweekt om de hersentumorcellen van de patiënt te herkennen en te leren aanvallen zodra ze weer terug zijn in het lichaam van de patiënt. Men hoopt dat deze gekweekte dendritische cellen het falende immuunsysteem van de kankerpatiënt weer zodanig kunnen stimuleren dat ze kankercellen herkennen en afbreken.

Werking van dendritische celtherapie

Het is al geruime tijd bekend dat kankercellen door ons immuunsysteem aangevallen en opgeruimd kunnen worden en dat dit opruimen bij een hersentumor niet goed genoeg gebeurt. Volgens de huidige inzichten ontstaan bij ieder mens in het lichaam elke dag kankercellen. Hoeveel dat er zijn is onderwerp van discussie maar vermoedelijk loopt dat aantal minstens in de tientallen per dag. En toch ontstaan er niet dagelijks tientallen tumoren in ons lichaam. Het menselijk afweersysteem ofwel immuunsysteem moet hierbij dus een rol spelen door het onschadelijk maken van de juist ontstane kankercellen.

Betekenis dendritisch

Op dit principe is de dendritische celtherapie gebaseerd. De term dendritische cellen is bedacht vanwege het uiterlijk van de cellen, die met vele uitlopers een boomachtig aspect hebben. Het Griekse woord dendros betekent namelijk zowel boom als takken. Oorspronkelijk werden deze cellen alleen in de milt aangetroffen, maar de laatste decennia is duidelijk geworden dat ze overal in ons lichaam voorkomen. Ook duidelijk is inmiddels dat dendritische cellen eerst geactiveerd moeten worden om in actie te komen tegen kankercellen. Voor deze activering is gebruik gemaakt van allerlei lichaamseigen en lichaamsvreemde stoffen en zelfs genetisch gemanipuleerde virussen, maar de optimale methode lijkt vooralsnog niet gevonden. Als de dendritische cellen eenmaal geactiveerd zijn, dan activeren zij op hun beurt bepaalde witte bloedcellen (lymfocyten). Dit zijn de cellen die kankercellen kunnen aanvallen en doden.

Waar gebruikt men dendritische celtherapie

De meeste academische ziekenhuizen, zoals UMC te Utrecht en Radboud in Nijmegen zijn bezig met onderzoek naar deze therapievorm voor kanker. Met verschillende soorten virussen zijn ze aan het testen of er een immunoboost kan plaatsvinden. Omdat hier veel onderzoek naar gedaan wordt op dit moment kun je in ieder academisch ziekenhuis zowat wel een trial volgen.

Er zijn ook doctoren die niet wachten op uitkomsten van onderzoek en vooruit lopen op de onderzoeksresultaten. Bekende namen op dit gebied zijn:

  • dr. Robert Gorter en het Medisch Centrum Keulen. Deze arts staat op de zwarte lijst van artsen in Nederland, is daarop verhuisd naar Duitsland en geeft algemene immunotherpie. Deze arts gebruikt echter niet lichaamseigen materiaal.
  • dr. Stefan van Gool en het IOZK in Keulen. Deze arts is geroyeerd in België vanwege het niet juist administreren van zijn onderzoekgegevens. Hij is daarop naar Duitsland verhuisd en geeft algemene immunotherapie. Ook hier wordt niet eigen tumorweefsel gebruikt bij de behandeling.

Ook kunnen Europese onderzoeken op dat gebied gezocht worden in het European Clinical Trials register.

Lees ook ons algemene artikel over immunotherapie


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It