Alle hersentumor informatie

          

Immunotherapie bij een hersentumor

hersentumor behandeling Immunotherapie kankerMet immunotherapie bedoeld men een geneeskundige therapie die gericht is op het afweersysteem. Soms is het wenselijk dat de afweer gestimuleerd wordt om een ziekte op te lossen. Soms moet het afweersysteem juist geremd worden. In geval van hersentumor/kanker immunotherapie is het de bedoeling dat het afweersysteem in het lichaam zo geactiveerd wordt dat het de tumoren opruimt, zoals een gezond lichaam ook kapotte cellen opruimt.

Ofwel, immunotherapie bij een hersentumor is een behandeling waarbij het natuurlijke afweersysteem van het lichaam wordt versterkt en gemanipuleerd zodat kankercellen worden herkend, aangevallen en vernietigd.

Imuunsysteem

Ieder menselijk lichaam beschikt over een afweersysteem. Het afweersysteem wordt ook wel immuunsysteem genoemd. Het immuunsysteem keert zich tegen ziekteverwekkers zoals virussen of bacteriën. Dit immuunsysteem is dus een verdedigingsmechanisme. Ziekteverwekkers kunnen van buitenaf het lichaam binnendringen, maar ziekteverwekkers kunnen ook in uw eigen lichaam ontstaan. Het immuunsysteem gaat in de aanval als het wordt geactiveerd. Dat gebeurt zodra het immuunsysteem lichaamsvreemde cellen opmerkt. Het immuunsysteem herkent deze lichaamsvreemde cellen aan eiwitten aan de oppervlakte van de cellen, de zogenaamde antigenen. Zodra het afweersysteem lichaamsvreemde antigenen herkent worden bepaalde bloedcellen, de B-lymfocyten, geactiveerd. Deze B-lymfocyten maken antilichamen aan. Deze antilichamen gaan de indringers te lijf.

Hoe werkt dat?

De antilichamen binden zich aan de antigenen en kunnen zo de cel vernietigen. Andere gespecialiseerde cellen, de T-lymfocyten, maken geen antilichamen aan, maar vallen de lichaamsvreemde cellen rechtstreeks aan. Deze cellen worden ook wel afweercellen genoemd.

De aanval op lichaamsvreemde cellen wordt de afweerreactie of immuunreactie genoemd. Uw immuunsysteem “onthoudt” de antigenen van de indringers. Zo kan uw immuunsysteem de indringers bij een volgende keer sneller aanvallen.

Het eigen afweersysteem zou normaal gesproken bescherming moeten bieden tegen kanker. Echter soms is het eigen afweersysteem daarvoor niet (meer) toereikend. Vaak herkent het immuunsysteem de kankercellen wel van de gewone en gezonde cellen. Soms vernietigt het immuunsysteem zelfs kankercellen. Maar in veel gevallen worden de kankercellen wel als “vreemd” herkent, maar is de afweerreactie onvoldoende om alle kankercellen op te ruimen. Immunotherapie is een behandeling met speciale medicijnen die het afweersysteem van het lichaam gericht versterken. Zo kan de afweerreactie van het eigen lichaam tegen kankercellen gestimuleerd worden.

De immuuntherapie medicijnen voor een hersentumor

De medicijnen die gebruikt worden om het afweersysteem bij kanker in zijn algemeenheid te versterken heten cytokinen. Cytokinen zijn eiwitten die het lichaam zelf al in kleine hoeveelheden aanmaakt. Deze eiwitten zorgen voor de groei van de afweercellen, de T-lymfocyten. Ook zorgen cytokinen ervoor dat de afweercellen de kankercellen zullen aanvallen.

Helaas is er voor hersentumoren nog geen echte immuuntherapie beschikbaar. Wel wordt het met name in het buitenland en in privé klinieken veel toegepast in dure behandelingen. Ook is er al heel veel onderzoek naar immunotherapie bij hersentumoren gedaan. Helaas heeft dat tot nog geen onderbouwde goede resultaten opgeleverd maar we sluiten niet uit dat dit in de toekomst kan veranderen en houden de ontwikkelingen op dat gebied zeer nauwlettend in de gaten.

Lees ook ons artikel "Dentritische celtherapie" dat één van de mogelijke immunotherapie richtingen is.

 


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It