Wat is een delier? Een delier bij een hersentumor?
Een delier is een verwardheid die binnen enkele uren tot dagen is ontstaan. Het ene moment is de verwardheid erger dan het andere. Het komt vooral voor bij hersentumorpatiënten, met name na een operatie, of door het gebruik van anti-epileptica, door het gebruik van dexamathason, bij diabetes mellitus en bij hersentumorpatiënten in de stervensfase. Zowel oudere als jongere patiënten kunnen een delier krijgen.
Soms is de oorzaak niet direct duidelijk of kan deze niet goed worden behandeld omdat de artsen en verpleegkundigen het gedrag van de hersentumorpatiënt niet kennen. Echter, de naasten van een patiënt voelen vaak meteen aan of er iets aan de hand is.
Het herstel heeft tijd nodig. Ook bij behandeling van de oorzaak kan het delier nog enige tijd blijven bestaan.
Hoe een delier, psychose te herkennen?
- Een delier is een verwardheid die binnen enkele uren tot dagen ontstaat.
- Iemand is verward, praat vaak warrig en kan de aandacht er niet bij houden.
- Plotseling is zijn of haar gedrag anders dan u gewend bent: opgewonden en onrustig. Of juist stil en teruggetrokken.
- De persoon gaat heel snel praten en wil niet onderbroken worden tijdens zijn praten.
- Heeft soms gedachten die niet kloppen (wanen).
- Ziet, hoort of ruikt soms dingen die er niet zijn (hallucinaties).
- Kan hierdoor heel angstig zijn en in paniek raken.
- Een delier of psychose komt vooral voor bij hersentumorpatiënten na de operatie, meestal door de dexamethason en/of in combinatie met anti-epileptica.
- Een delier of pscyhose kan getriggerd worden door het gebruik van anti-epielptica en bijvoorbeeld minder slaap van de hersentumorpatiënt en/of gewichtsverlies door de chemokuur als wel anti-epileptica medicatie, waardoor de medicatie te hoog is geworden (aantal mg / per kilo lichaamsgewicht).
- Bijvoorbeeld tijdens een blaasontsteking, een longontsteking, suikerziekte die niet goed onder controle is, verstopping of pijn.
- Als uw naaste vrij plotseling in de war is, je vertrouwed het niet, bel dan de huisarts, laat het de specialist meteen weten. Deze kan uitzoeken wat de oorzaak is en de oorzaak behandelen.