Alle hersentumor informatie

          

Brughoektumoren

brughoek hersentumorEen brughoektumor is een goedaardige tumor van de gehoorzenuw. Omdat deze tumorsoort zich altijd op een bepaalde plaats binnen de schedel bevindt, namelijk de brughoek, wordt hij zo genoemd.

Locatie brughoektumoren

De Brughoegktumor bevindt zich meestal in de hoek tussen het cerebellum en de pons, achter in de schedel. In de schedelbasis hebben we een linker en een rechter brughoek. In dit gebied loopt een aantal hersenzenuwen. De brughoektumor gaat uit van de achtste hersenzenuw (de gehoors- en evenwichtszenuw, nervus acusticus en de nervus vestibularis) die ontspringt uit de pons en loopt naar de opening in het rotsbeen, de zogenaamde inwendige gehoorgang. Hier komt hij samen te liggen met de zevende hersenzenuw of nervus facialis (die de gelaatsspieren aanstuurt). Het tumor gezwel ontstaat uit de zogenaamde Schwann cellen, die in feite het omhulsel van de zenuw vormen, de zenuwschede, en het gezwel is bijna altijd goedaardig. De huidige juiste benaming van deze tumor is Vestibulair Schwannoom, terwijl vroeger vaak de naam acusticus neurinoom gebruikt werd.

Erfelijkheid

De brughoektumor komt meestal enkelzijdig voor maar kan zich ook dubbelzijdig manifesteren. Vaak bestaat er in dat geval dan een verband met de erfelijke aandoening neurofibromatose, hetgeen een afwijking is met zeer verschillende uitingsvormen die vooral de huid en het zenuwstelsel aantast. Een bepaalde vorm van deze ziekte, meestal neurofibromatose type 2 of kortweg NF2 genoemd, wordt gekenmerkt door het beiderzijds voorkomen van het Vestibulair Schwannoom brughoektumor.

{slider title="Symptomen" open="false" class="icon"}

{slider title="Diagnose" class="icon"}

{slider title="Behandeling" class="icon"}

{/sliders}


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It