Alle hersentumor informatie

          

Hersenstamglioom hersentumor

Dit is een glioom in de hersenstam welke vooral voorkomt bij kinderen in de leeftijd categorie van 3 tot 10 jaar oud. Hij wordt bij kinderen ook vaak ponsglioom genoemd. Voor uitgebreidere informatie daarover lees ook ons artikel Ponsglioom/hersenstamglioom bij kinderen.

Hersenstam hersentumor hersenstamglioom

Symptomen hersentamglioom

Wanneer het hersenvocht niet goed langs de tumor kan stromen, treden klachten op van misselijkheid, braken en hoofdpijn. Vaak zijn dit de eerste symptomen die optreden bij een hersenstamglioom. Veel hersenstamgliomen groeien langzaam en geven daardoor zeker in het begin vaak nog vage klachten. Ook de jonge leeftijd van de patiënten, die moeilijk hun klachten onder woorden kunnen brengen, draagt bij aan de moeilijke diagnose. Pas later ontstaan klachten die leiden tot een juiste diagnose:

  • Moeite met praten en evenwichtsstoornissen
  • Slikmoeilijkheden
  • Dubbelbeelden of scheel kijken
  • Zwakte van de gelaatsspieren
  • Krachtverlies of gevoelsverlies in de armen en/of benen

Diagnose hersentstamglioom

De diagnose van een hersenstamglioom berust vooral op de afbeelding van de tumor op een MRI-scan. In tegenstelling tot de overige gliomen is weefselonderzoek bij een hersenstamglioom vaak niet mogelijk in verband met het gevaar voor beschadiging van hersencentra die van levensbelang zijn zoals de ademhaling en het slikken. Wel kan soms een zogenaamde stereotactische biopsie gedaan worden.

Behandeling hersenstamgliomen

Een operatie om de hersenstam tumor te verwijderen is meestal te gevaarlijk. Radiotherapie kan de klachten verminderen en kan de groei van de hersentumor afremmen. Er is geen standaardbehandeling voor tumoren als ze terugkomen. Chemotherapie lijkt van weinig waarde bij hersenstamgliomen. Hydrocephalus, een waterhoofd, is iets dat geregeld optreedt bij hersenstamgliomen. Dit kan worden behandeld met een kijkoperatie waarbij een gaatje wordt gemaakt in de bodem van de derde hersenkamer, of met een shunt. Bij een shunt wordt het hersenvocht afgevoerd naar het hart of de buik.


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It