Alle hersentumor informatie

          

Pilocytair astrocytoom, hersentumor

Pilocytair astrocytoom graad 1 hersentumor kinderenEen pilocytair astrocytoom is een glioom die volgens de WHO 2016 hersentumor classifictie ingedeeld als een graad 1 tumor. Dit houdt in dat het en een relatief goedaardige hersentumor is. Een Pilocytair hersentumor kan overal in de hersenen voorkomen, maar komt het vaakst voor in de kleine hersenen of in de buurt van de oogzenuw. Het pilocytair astrocytoom wordt ook wel het juveniel pilocytair astrocytoom genoemd omdat het vooral wordt gezien op de kinderleeftijd. Daar komt hij ongeveer bij 2 op de 100.000 kinderen voor.

Symptomen

  • Gedragsveranderingen of achteruitgang van de intelligentie
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid en braken
  • Achteruitgang van het gezichtsvermogen
  • Onzekere gang (wanneer de tumor in de kleine hersenen of hersenstam zit)
  • Epileptische aanvallen (insulten)

Diagnose

Het pilocytair astrocytoom is een langzaam groeiende tumor. Het kan daarom soms lang duren voordat een tumor wordt vermoed bij een kind dat geleidelijk aan slechter gaat lopen of slechter gaat zien. Op een MRI is de tumor herkenbaar als een scherp begrensde tumor die veel contrastmiddel opneemt.

Behandeling

Chirurgie is de eerste keus van behandeling en aanvullende therapie is in het algemeen niet nodig. In het geval dat de tumor weer uitgroeit is chirurgie opnieuw de eerste keus van behandeling. Radiotherapie en chemotherapie worden alleen gegeven als chirurgie niet meer mogelijk of te gevaarlijk is, bijvoorbeeld bij een tumor in de hersenstam. Radiotherapie kan op jonge leeftijd de ontwikkeling van de hersenen ernstig verstoren. Bij zeer jonge kinderen zal daarom eerst met chemotherapie geprobeerd worden de groei van de tumor te remmen zodat de hersenen de kans krijgen om uit te rijpen.

Lees meer:


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It