Alle hersentumor informatie

          

Overige vormen van behandeling

Hersentumoren zijn bij kinderen, in tegenstelling tot volwassenen in veel gevallen nog redelijk te behandelen voor een positieve prognose. De laatste jaren komt daar ook gestaagd steeds meer verbeteringen in. Deze verbeteringen in de behandeling van hersentumoren bij kinderen ontstaan onder andere door nieuwe technische ontwikkelingen in de neurochirurgie en de radiotherapie. Ook de behandeling met chemotherapie medicijnen (cytostatica) wordt regelmatig aangepast en daarmee steeds iets beter. Toch is het helaas nog lang niet mogelijk om alle kinderen met een hersentumor goed daarvan te genezen en ook is de kans op recidieven of lange termijn gevolgen nog erg groot.

Als de gebruikelijke vormen van therapie, operatie, radiotherapie en chemotherapie niet meer werkzaam zijn, wordt in sommige vallen wel eens een meer experimentele vorm van therapie door de behandelende arts voorgesteld. Het gaat hierbij dan vaak om trials Dit zijn behandelmethodes die al een tijd onderzocht worden en nu in een fase zijn gekomen dat ze ook op mensen getest kunnen gaan worden. De toepassing van deze nieuwe behandelingsvormen kan in het kader van een studieprotocol worden gedaan. Alvorens dit soort zaken in de Nederlandse ziekenhuizen op kinderen toegepast mogen worden heeft er altijd eerst een beoordeling en toetsing van dergelijke behandel protocollen plaats gevonden door een medisch ethische commissie.

Bij de hooggradige gliomen is de ontwikkeling van immunologische afweer, de zogenaamde immunotherapie, met behulp van vaccinatie therapie de laatste jaren erg in opkomst. Bij progressief hoog- of laaggradig glioom wordt soms medicatie zoals bevazicumab gegeven voor een remming van nieuwe bloedvatvorming. Ook combinaties van (nieuwere) soorten chemotherapie al dan niet in hogere doses worden bij dit soort behandelingen vaak gegeven. Ook worden er soms worden juist meerdere kleine doseringen gegeven, zogenaamde metronomic therapy. Tevens worden tegenwoordig in studieverband vaker targeted therapie toegepast waarbij met medicatie onder andere gericht op eiwitten van de tumorcel (receptoren) geprobeerd wordt de tumor gericht aan te vallen en te stoppen.

Lees hier meer over experimentele behandelingen


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It