Alle hersentumor informatie

          

Onderzoek naar ziekteverloop van gemuteerde hersentumoren

GLASS NL logo hersentumor onderzoek nieuwsHet VUmc ziekenhuis in Amsterdam maakt vandaag een groot nieuw onderzoek op hersentumor gebied bekend. Het betreft een onderzoek naar het ziekteverloop van gemuteerde hersentumoren, de IDH mutant astrocytoom. In april start deze "Glioma Longitudina AnslySIS (GLASS-NL) studie waarvoor ze een subsidie van 1,2 miljoen euro hebben gekregen. Deze studie is een onderdeel van een internationaal GLASS consortium waarin experts op het gebied van onderzoek van gliomen samenwerken.

Bij patiënten met zo'n IDH mutant astrocytoom ontwikkeld de tumor zich vroeger of later tot agressieve Glioblastoma multiforma hersentumoren die dan ook een agressieve behandeling vereisen. Echter op dit moment is het vaak moeilijk te bepalen wanneer die behandeling gestart moet worden. Middels dit onderzoek probeert men daar een zo goed mogelijke indicatie van te krijgen. Daarnaast hoopt men dat er nieuwe en effectievere behandelingsmogelijkheden voor dit type tumor, dat vooral bij de jongere patiënten in de leeftijden rond 40 jaar voorkomt.

De studie

Bij een deel van de glioma-patiënten met een hersentumor recidief, wordt een tweede stukje weefsel chirurgisch afgenomen. Aangezien slechts een beperkt aantal patiënten een tweede operatie kan ondergaan, is de beschikbaarheid van 'gepaarde' gliomaweefsels relatief zeldzaam. Dit terwijl een zeer gedetailleerde en systematische vergelijking van dergelijke tumorparen kan helpen bij het verkrijgen van inzicht in onderliggende moleculaire abnormaliteiten, en daarmee kan bijdragen aan bepalen van het juiste moment voor het starten van een agressieve behandeling. De biologische en genetische eigenschappen van de tumor worden bepaald door sequencingtechnieken (analyse van het DNA) en vergeleken met DNA van een controlepatiënt.

Een ander aspect van deze studie is dat microscopische beeldvorming, radiologische en klinische kenmerken van 100 patiënten in verband zullen worden gebracht met de tumor-ontwikkeling na behandeling. Doel is om met terugwerkende kracht te kunnen kijken naar welke moleculaire en radiologische maten mogelijk kunnen voorspellen of een astrocytoma van een IDH-mutant zich tot een agressieve tumor zal ontwikkelen. Deze informatie kan worden gebruikt om een behandeling op maat aan te kunnen bieden aan individuele patiënten.

De onderzoekers

Deelnemers van GLASS-NL zijn namens het Hersentumorcentrum Amsterdam  (VUmc/CCA) Pieter Wesseling, Mathilde Kouwenhoven, Bart Westerman en Mark van de Wiel en deelnemers vanuit het Erasmus MC zijn Martin van den Bent, Pim French, Max Kros en Marion Smits. Het Nederlandse initiatief maakt deel uit van het internationale GLASS-consortium via Roel Verhaak (The Jackson Laboratory, Farmington, CT, USA).

Bron: VUmc

 


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer