Alle hersentumor informatie

          

Maastricht UMC+ krijgt 1,5 ton voor hersentumor onderzoek

Maastricht UMC Neuro oncologisch team hersentumor onderzoek

Neuro-oncologisch team van het Maastricht UMC+ (Foto: STOPhet.nl).

Hoe ontwikkelt de meest kwaadaardige vorm van hersenkanker zich? Dat is de centrale vraag van het hersentumor onderzoek dat Maastrichtse onderzoeksgroep onder leiding van prof. dr. Marc Vooijs nu met een subsidie van 1,5 ton zal gaan bestuderen. Hiervoor zullen ze in een laboratorium opstelling mini-tumoren gaan kweken. Van de meer dan 120 soorten hersentumoren zal dit fundamentele onderzoek zich richten op de diversiteit van de meest voorkomende type dat (vooralsnog) onbehandelbaar is, de Glioblastoma Multiforma (GBM). Een nog ongeneeslijke en kwaadaardige vorm van kanker die jaarlijks in Nederland bij zo'n 800 mensen wordt gediagnosticeerd en waarvan de gemiddelde overlevingstijd 15 maanden is. Behandelingen als chirurgie, radiotherapie en chemotherapie bieden hierbij nauwelijks genezing. Hersentumor onderzoekers over de hele wereld proberen dan ook een beter begrip te krijgen van de ontwikkeling van deze vorm van hersenkanker, zodat men met die kennis beter in staat zal zijn om in de toekomst een meer effectievere behandeling te ontwikkelen. Maastricht UMC+ gaat hierin nu met dit onderzoek helpen.

Probleem van de resistente cellen

Het probleem bij deze Glioblastoom is de diversiteit aan cellen waaruit deze kanker tumor kan bestaan, waaronder ook tumorspecifieke stamcellen. Zo'n verscheidenheid die in medische termen ook wel 'heterogeniteit' wordt genoemd verschilt bij de Glioblastoma Multiforma per patiënt. Dit geeft problemen bij de behandeling om dat deze niet alle type cellen tegelijk kunnen vernietigen. Met name de aanwezige stamcellen zijn bij dit tumor type resistent tegen therapie en wanneer deze daardoor de behandeling overleven zullen ze weer verder uitgroeien en tot tumoren ontwikkelen.

Onderzoek op minitumoren

De Maastrichtse wetenschappers zullen zich in dit onderzoek richten op het beter in kaart brengen van de mogelijke diversiteit van de cellen in deze GBM tumoren. Hiervoor zullen ze tumorweefsel gebruiken van patiënten waarbij de hersentumor, of een deel daarvan, in het kader van de behandeling verwijderde is. Dit tumorweefsel kan dan in een laboratorium-schaaltje uitgroeien tot een uniek celsysteem met alle kenmerken van de oorspronkelijke tumor. De daarmee verkregen minitumoren kunnen dan verder onderzocht en gemonitord worden. Door deze gekweekte tumoren in verloop van de tijd te blijven volgen in combinatie met de ontwikkeling van de gezondheid van de patiënt waarvan de tumor afkomstig is en de gegevens van de reactie van deze tumor op de gangbare chemo- en radiotherapie verwacht men waardevolle  nieuwe kennis en inzichten te krijgen die als handvatten kunnen dienen voor nieuwe behandelvormen, zoals bijvoorbeeld immuuntherapie.

Steun dit onderzoeksteam

Wilt u dit onderzoeksteam steunen middels een donatie, dan kan dit via hun speciale MUCM bestemmingsfonds (www.stophet.nl/MUMC). Al de donaties die hierop gedaan worden komen onder toezicht van Stichting STOPhersentumoren.nl voor 100% bij deze Maastrichtse wetenschappers terecht.

Bron: MUCM.nl

 

Recent nieuws-berichten:

Bekijk ook al onze 2018 nieuwsberichten en volg ons op twitter voor onze nieuwsupdates


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It