Alle hersentumor informatie

          

Nieuwe DNA biomarkers voor hersentumor kanker behandeling

hersentumor moleculaire markers classificatieUit een zojuist op Cell Reports gepubliceerd onderzoek blijkt dat hersentumor onderzoekers er in zijn geslaagd specifieke voorspellende biomarkers te identificeren. Deze biomarkers kunnen helpen bij het vaststellen van het risico op een terug  kerende hersentumor, een recidief bij patiënten met kwaadaardige gliomen zoals bijvoorbeeld de meest kwaadaardige en ook meest voorkomende hersentumor Glioblastoma Multiforma(GBM).

Betere persoonlijke kanker behandeling

De hersentumoren waar het hier om gaat zijn kankersoort. Nadeel bij hersentumoren is echter dat er meer dan 120 verschillende soorten hersentumoren zijn en elke soort weer zijn eigen kenmerken heeft. De biomarkers zijn moleculaire markers die kunnen helpen met een persoonlijke behandeling.

Het goed classificeren van een tumor bij een hersentumor patiënt is zeer belangrijk voor een optimale diagnose en om een gepersonaliseerde behandeling op te stellen. Om die reden heeft Stichting STOPhersentumoren.nl in 2014 een internationaal team van de topmensen over de hele wereld bij elkaar gebracht om een zo goed mogelijke indeling daarvan te krijgen. Dit heeft geleid tot de WHO 2016 hersentumor classificatie die nu over de hele wereld gebruikt wordt.  De nu nieuw gevonden biomarkers vormen hier nu een aanvulling op waardoor er een nog beter behandelplan voor de individuele hersentumor patiënt mogelijk wordt.

Het onderzoek

Het onderzoeksteam, geleid door het Department of Neurochirurgie van Henry Ford Health System en de afdeling Public Health Sciences, voerde een analyse uit van 200 hersentumormonsters van 77 patiënten met diffuse glioom met IDH-mutatie, de grootste verzameling primaire en terugkerende gliomen van dezelfde patiënten tot nu toe. Bij het vergelijken van monsters van de initiële diagnose van de patiënten met die van hun terugkeer van de ziekte, richtten onderzoekers zich in het bijzonder op een afzonderlijke epigenetische modificatie die optreedt langs het DNA-segment, een proces dat DNA-methylatie wordt genoemd.

Eerder toonde hun onderzoek aan dat wanneer er geen verandering was in de DNA-methylatie, de patiënten een goede klinische uitkomst hadden. Toen de DNA-methylatie verloren was gegaan, hadden patiënten een slecht resultaat. In deze laatste studie konden de auteurs een set epigenetische biomarkers identificeren die bij de eerste diagnose van een patiënt kunnen voorspellen welke tumoren waarschijnlijk zullen terugkeren met een meer agressief tumortype.

Houtan Noushmehr, senior auteur van de studie, zegt dat deze ontdekking een groot verschil kan maken wanneer een patiënt voor de eerste keer wordt gediagnosticeerd. "Tot nu toe hebben we geen voorspellende klinische uitkomsten als een patiënt eenmaal gediagnosticeerd is met glioom. Door deze moleculaire abnormaliteiten te bepalen, kunnen we beginnen voorspellen hoe agressief het recidief van een patiënt zal zijn en dat kan het behandeltraject dat we vanaf het begin aanbevelen beter invullen" Van de 200 weefselmonsters bleek 10% een duidelijke epigenetische wijziging te hebben op genoomlocaties waarvan bekend is dat ze functioneel actief zijn bij het reguleren van genen waarvan bekend is dat ze geassocieerd zijn met agressieve tumoren zoals glioblastoma.

Meer of minder agressieve therapieën

"Dit onderzoek presenteert een reeks testbare DNA-methylatie biomarkers die clinici kunnen helpen voorspellen of de hersentumor van een persoon in een min of meer agressieve richting gaat, wat in wezen het gedrag van de ziekte van een patiënt illustreert", zegt James Snyder, DO, co-co-assistent auteur en neuro-oncoloog, Henry Ford Department of Neurosurgery and Hermelin Brain Tumor Centre. "Als we kunnen vaststellen welke hersentumoren een agressievere koers zullen hebben op het punt van de eerste diagnose, dan kunnen we hopelijk het ziektetraject veranderen en de zorg voor onze patiënten verbeteren." Bijvoorbeeld, patiënten waarvan is voorspeld dat ze een agressievere tumor bij een recidief hebben, kunnen na hun initiële behandeling intensiever worden gevolgd of een meer dynamisch therapeutisch regime ondergaan. Omgekeerd kunnen patiënten waarvan wordt voorspeld dat ze een minder agressief recidief hebben, baat hebben bij een vermindering of vertraging van mogelijk agressieve therapieën zoals standaard chemotherapie en bestraling.

"Op dit moment is dit niveau van moleculaire analyse niet routinematig beschikbaar in het testen van weefselmonsters en dat moet worden veranderd", zegt Steven N. Kalkanis, MD, medisch directeur, Henry Ford Cancer Institute en voorzitter van de afdeling neurochirurgie. "We moeten dit niveau van informatie voor elke patiënt onderzoeken." De hoop is dat ontdekkingen zoals deze zullen leiden tot klinische proeven en verbeterde toegang en opleiding die het beschikbaar maken voor elke persoon die een diagnose van kanker krijgt. "

Bron: Henry Ford Health System

Recent nieuws-berichten:

Bekijk ook al onze 2018 nieuwsberichten en volg ons op twitter voor onze nieuwsupdates


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It