Alle hersentumor informatie

          

Nieuwe MRI mogelijk revolutie in hersentumor behandeling

Een team van de Universiteit Southern Caliifornia is een nieuwe 7T MRI-scanner aan het testen die beginnende tumorgroei al in een heel vroeg stadium in beeld kan brengen. Tumoren die zo klein zijn dat ze tot nu toe niet via de huidige MRI-scanners te zien zijn. Dit kan leiden tot een eerdere goeie diagnose en start van een daarop afgestemde behandeling, hetgeen een grote doorbraak zou kunnen betekenen voor een betere behandeling van hersentumoren.

7t MRI mogelijk revolutie hersentumor diagnose behandeling

De nieuwe 7T MRI-scanner kon een tumor detecteren die niet eerder kon worden gezien. (Foto / James Stanis)

Toen Reem Itani vernam dat ze een hersentumor had, was ze radeloos, maar niet om de voor de hand liggende reden. Haar endocrinoloog, de behandelende arts bij een hypofysetumor, vertelde haar dat de tumor "MRI-negatief" was, wat betekent dat het niet op een hersenscan was verschenen, een concept dat Itani niet kende, ondanks haar jaren lange medische scholing.

"Ik begon net te huilen," zei de 28-jarige kindergeneeskundige inwoner van Chicago. "Je hoort nooit over een MRI-negatieve tumor op de medische school."

In de hoop op een betere verklaring, zocht Itani de raad van haar voormalige professor Gabriel Zada, een neurochirurg en universitair hoofddocent neurochirurgie aan de Keck School of Medicine van USC op, waar ze in 2015 afstudeerde. Dit leidde tot een diagnose van de ziekte van Cushing. De aandoening wordt veroorzaakt door een hypofyse-micro-adenoom of een zeer kleine tumor, die resulteert in chronisch verhoogde cortisol.

Zada en Carmichael zochten hulp bij Meng Law, directeur neuroradiologie en hoogleraar neurologie aan het Mark and Mary Stevens Neuroimaging and Informatics Institute (INI). Ook zij waren niet tevreden met de MRI-negatieve tumor. Ze besloten om de INIT's nieuwe ultrahoge Field 7 Tesla Magnetic Resonance Imaging-scanner - die een krachtigere magneet gebruikt om helderdere afbeeldingen te produceren dan standaard scanners - op Itani te testen en konden met succes haar tumor met de scan in beeld brengen en lokaliseren.

Verschil MRI 7T hersentumor scan diagnose

Bij de in omloop zijnde huidige MRI-scanners 1.5T en 3T ziet Itani's hypofyse er normaal uit. Bij de nieuwe 7T geeft een laag signaal aan de rechterkant de aanwezigheid van een tumor aan. (Afbeelding / Courtesy van Meng Law en Gabriel Zada).

"Dit is de eerste keer dat een 7T is gebruikt om de patiënt van Cushing in de Verenigde Staten te scannen en we zijn erg enthousiast over de resultaten," zei Law. "De nieuwe technologie heeft het potentieel om de standaardmethode voor diagnose te vervangen, wat veel ingrijpender is."

Itani's zaak werd gepubliceerd in het Journal of Neurosurgery op 23 maart, een vroeg voorbeeld van hoe de nieuwe hoge resolutie scanner van INI het lijden van patiënten kan helpen verlichten en zelfs levens kan redden doordat er eerder en gerichter ingegrepen kan worden.

"Het is duidelijk dat dit het begin is van een nieuwe grens voor ultrahoog MR-veldtechnologieën," zei Arthur Toga, directeur van het INI. "De verbeterde beeldkwaliteit opent deuren voor neurowetenschappers in zowel onderzoeks- als klinische settings."

Symptomen van de ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing bestaat uit een specifieke reeks symptomen, waaronder gewichtstoename, blauwe plekken op de huid, haaruitval en bij vrouwen, onregelmatige of gemiste menstruatie. Na verloop van tijd ontwikkelen patiënten meestal hoge bloeddruk, diabetes en frequente infecties. Als het onbehandeld is, kan de ziekte dodelijk zijn.

Toen Itani een behandeling voor haarverlies, gewichtstoename en onregelmatige menstruatie zocht, hebben verschillende artsen haar verkeerd gediagnosticeerd voordat een endocrinoloog het kenmerkende teken van de ziekte van Cushing opving: verhoogd cortisol. De arts bestelde een MRI-scan, in de hoop de diagnose te bevestigen door een tumor in de hypofyse van Itani te identificeren. Hoewel de 1.5T-scanner geen afwijkingen liet zien in de hersenen van Itani, geloofde de dokter nog steeds dat ze een tumor had.

Tussen 30 en 40 procent van de patiënten van Cushing ervaren hetzelfde frustrerende raadsel - hun tumoren zijn te klein om te registreren op een standaard MRI-scanner. Dat betekent dat ze geen officiële diagnose krijgen zonder nog een andere procedure uit te voeren: inferieure petrosale sinus-sampling (IPSS). Tijdens IPSS, plaatst een chirurg draden via een katheter in de aderen van de lies van de patiënt tot aan de petrosale sinussen om in de hypofyse hormoon niveaus te meten. Deze procedure is invasief en risicovol - mogelijke complicaties zijn beroertes, stolsels en bloeding.

Naast de risico's biedt IPSS beperkte ruimtelijke lokalisatie: het voorspelt alleen of de tumor zich in de linker- of rechterhelft van de hypofyse bevindt en dat alleen met een nauwkeurigheid van 80 procent. "Deze tumoren zijn meestal 2 tot 3 millimeter in diameter, terwijl de hypofyse enkele kubieke centimeters in volume is," zei Zada. "Wanneer chirurgen ingaan om de tumor te verwijderen, hebben we vaak heel weinig informatie over de specifieke locatie van het IPSS-rapport." Dit kan problematisch zijn, zei hij, omdat veel belangrijke structuren de hypofyse omgeven, inclusief de basilaire en halsslagaderen. Het missen van de tumor kan ook leiden tot hypofyse falen of andere chirurgische complicaties zoals lekkage van hersenvocht, wat meningitis kan veroorzaken.

Veiliger diagnose voor de patiënten van Cushing

Itani's geval biedt een hoopvol vooruitzicht voor de toekomstige patiënten van Cushing: veiliger diagnose en chirurgie omdat scanners met een hoge resolutie alomtegenwoordig zijn. "De 7T kan patiënten een invasieve procedure besparen en maakt mijn werk gemakkelijker omdat het me laat weten waar de tumor zich precies in de klier bevindt. We kunnen heel selectief zijn in het verwijderen van de tumor en de rest van de klier niet beschadigen, "zei Zada. Sinds haar operatie in juli heeft Itani een opmerkelijk herstel doorgemaakt. Haar cortisolspiegels zijn normaal, haar haar groeit terug en ze voelt geweldig.

Terwijl ze zich opmaakt voor haar derde jaar in residentie, is ze van plan de ervaring door te geven aan haar collega's tijdens hun jaarlijkse case report-oefening. Itani heeft twee belangrijke dubieuze dingen geïdentificeerd: een medische les en een persoonlijke, die de manier waarop ze met haar pediatrische patiënten omgaat al verandert. "Ik was nog nooit echt een patiënt geweest," zei Itani. "Dus nu, aan de andere kant van de dingen, begin je nog meer sympathie te hebben voor mensen die worstelen met levensbedreigende gezondheidsproblemen. "Je realiseert je hoe beangstigend het is," zei ze.

Klaske Hofstee, voorzitter van Stichting STOPhersentumoren.nl reageert enthousiast op de nieuwe MRI-techniek. Ze vertelt: "Een kwaadaardige hersentumor is per definitie diffuus aan de randen. Grote kans dat de 7T beelden ook meer van dit diffuse weefsel in kaart kan brengen en de neurochirurg nog meer tumorweefsel kan verwijderen, waardoor de gemiddelde levensverwachting na diagnose verhoogd kan worden voor de patiënt." 

Bron: news.usc.edu

Lees ook:


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It