Alle hersentumor informatie

          

Straling CT-scans bij kinderen verhoogt risico op hersentumor

onderzoek risico CT scan hersentumor kinderenMet het proefschrift "Radiation exposure from Computed Tomography scans and cancer risk" waarmee José Meulepas aan het VUmc is gepromoveerd wordt bevestigt dat er een verband is tussen de straling van een CT-scan en een toenemend risico op hersentumoren bij kinderen.

De CT-scan wordt vaak gebruikt bij het opsporen en monitoren van ziektes zoals ook bij hersentumoren. Nadeel hiervan is dat de patiënt gedurende zo'n onderzoek blootgesteld wordt aan straling en de vraagstelling was of dit daarmee mogelijk stralingsgerelateerde tumoren kan veroorzaken. Projectleider Value Based Health Care José Meulepas van het Catharine Ziekenhuis deed hier onderzoek naar. Zij onderzocht of deze straling het risico op leukemie of hersentumoren bij de volop in de groei zijnde kinderen en jongvolwassenen verhoogt. “De resultaten wijzen op een licht verhoogd risico op hersentumoren maar er is geen verhoogd risico gevonden voor leukemie”, legt José Meulepas uit tijdens de verdediging van haar proefschrift.

Mevrouw Meulepas maakte voor haar onderzoek gebruik van "The Dutch Pediatric CT Study" In deze studie werd data verzameld van ruim 160.000 kinderen die een CT-scan ondergingen in de periode van 1979 tot 2012. Tot 2015 is gekeken of bij deze groep tumoren zijn ontstaan. De data laat zien dat het aantal scans per jaar bij kinderen in Nederland sinds 1990 meer dan verdrievoudigd is. De mogelijke verklaring hiervoor zou volgens Meulepas kunnen zijn: "Begin deze eeuw is de zogenaamde multi-detector CT geïntroduceerd in veel ziekenhuizen waardoor het maken van een scan nog sneller kan. Daarnaast is het aantal ongevallen met trauma onder kinderen in Nederland toegenomen." Verder bleek dat het aantal scans bij kinderen in Nederland in academische ziekenhuizen sinds 2007 niet meer toeneemt. Een toename is nog wel te zien in de kleinere algemene ziekenhuizen. “Een verklaring hiervoor kan zijn, dat in kleine algemene ziekenhuizen de toegang naar MRI en echo beperkter is, vooral tijdens de weekend en avonduren”, aldus Meulepas.

"Het gevonden verband tussen de stralingsdosis op de hersenen en het risico op een hersentumor suggereert dat door de straling van ongeveer 10.000 CT-hoofdscans die jaarlijks bij kinderen in Nederland plaatsvinden, één extra persoon een hersentumor krijgt. De resultaten geven alleen nog geen duidelijk antwoord op de vraag of lage dosis stralingsrisico’s betrouwbaar geschat kunnen worden in een grote groep mensen die een CT-scan hebben gehad. Nochtans is het advies om kinderen tijdens diagnostiek zo min mogelijk bloot te stellen aan straling”, lichte Meulepas toe.

Bron en foto: Catharina Ziekenhuis

Lees meer over deze en andere mogelijke oorzaken voor een hersentumor in ons artikel "Oorzaken van hersentumoren"

 


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It