Alle hersentumor informatie

          

Pruiken en haar tips na chemotherapie/bestraling

Praktische tips haar kanker behandeling hersentumorEen behandeling van een hersentumor met radiotherapie en soms ook bij chemotherapie kan net als bij andere vormen van kanker in veel gevallen gepaard gaan met (tijdelijk) haaruitval. Dat kan erg vervelend zijn, maar gelukkig is daar wat aan te doen, zoals we in dit artikel beschrijven.

Het is overigens wel zo dat haaruitval ten gevolge van een behandeling met chemotherapie bij hersentumorpatiënten zelden voorkomt bij de cytostatica die daarvoor gebruikt worden.

Een behandeling van hersentumoren met radiotherapie op kan kaalheid veroorzaken met name van het gedeelte van het hoofd waarop bestraald wordt. Dit kan tijdelijk, maar ook blijvend zijn. Een behandeling met chemotherapie kan haaruitval veroorzaken, niet alleen van het hoofdhaar, maar ook van de wimpers, de wenkbrauwen, de neushaartjes, het okselhaar en het schaamhaar. In het algemeen is deze haaruitval tijdelijk. Uw behandelend arts zal daarover informeren.

Het kan voor een patiënt belangrijk zijn om tijdig te weten of de gekozen behandelplan tot (tijdelijk) haarverlies kan leiden. Dan kan de patiënt zich hier op voorbereiden. Haaruitval kan pijn veroorzaken. Sommige mensen laten daarom eerst hun haren kort knippen.

Haaruitval bij bestraling

De haaruitval bij radiotherapie begint meestal in de tweede tot derde week van de bestraling. Dit haarverlies kan heel confronterend zijn, omdat het haar dan met flinke plukken tegelijk uit kan vallen. Het verdient daarom aanbeveling al vóór de start van de behandeling daarbij stil te staan.

Waar kiest u voor?

Vóór u aan uw behandeling(en) begint kunt u het beste al besloten hebben wat voor soort hoofdbedekking u wilt gaan dragen: een haarwerk, een hoed, een sjaal. U kunt ook kiezen voor een combinatie van deze mogelijkheden. Het is belangrijk dat u zich goed laat voorlichten, waar u ook voor kiest. Hieronder geven we meer informatie over deze verschillende mogelijkheden.

Hoofdbedekking

Er zijn tegenwoordig veel webwinkels waar een patiënt hoeden, petten en mutsjes kunt bestellen. Let er daarbij op dat er speciale hoeden, petten en mutsjes zijn voor vrouwen met een kaal hoofd. Lees ook ons artikel "Tips en websites bij haaruitval"

Haarwerken

Er kan ook gekozen worden voor een haarwerk / pruik. Als u de kleur en het model van uw pruik zo veel mogelijk wil afstemmen op uw eigen haar is het belangrijk dat u vóór uw eerste behandeling een afspraak hebt met een haarwerker. De medische machtiging voor haarwerk kan soms nodig zijn en dan verkregen worden via de behandelend specialist. Erkende haarwerkers hebben het keurmerk ANKO of SEMH. Daarnaast zijn de meeste kappers zijn bereid de pruik te bestellen zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. U bent wel verplicht de pruik te betalen als er, op uw verzoek, aan geknipt of veranderd is. Over het algemeen komt uw eigen haar weer terug, dit kan echter geruime tijd in beslag nemen en soms zal het haar dunner zijn dan vroeger.

Vergoeding door ziektekostenverzekering

Het is mogelijk om (een deel van) de kosten voor uw haarwerk en / of uw mutsje vergoed te krijgen van uw zorgverzekeraar. Bij de meeste verzekeraars is dat het geval bij het volgen van een radiotherapie. De hoogte van zo'n vergoeding is afhankelijk van uw ziektekostenverzekering en de soort verzekering die u heeft (basis, aanvullend, superplus). U kunt de hoogte van het bedrag terugvinden in het boekje met de polisvoorwaarden, maar hier verdient het aanbeveling om vóór de aanschaf contact op te nemen met uw verzekeraar. Sommige ziektekostenverzekeraars hebben contracten afgesloten met bepaalde kappers en dan krijgt men alleen een vergoeding indien er bij die kappers een pruik bestelt.

Lees ook:

 

Pin It