Alle hersentumor informatie

          

Diagnose hypofysetumor

hersentumor behandeling neuroloogAls de huisarts vermoed dat er sprake kan zijn van een hypofysetumor dan kan daar op twee manieren snel meer duidelijkheid in verkregen worden.

  1. Door bloedonderzoek
  2. Middels een MRI-scan

Soms doet de huisarts ook eerst nog even wat bloedonderzoek om zijn vermoeden te onderbouwen maar vervolgens zal de huisarts de patiënt doorverwijzen naar een Endocrinoloog.

Ad.1. Bloedonderzoek

Middels een onderzoek van afgenomen bloed kunnen de daarin zittende hormoonspiegels bepaald worden. Het gaat dan met name om de aanwezigheid van de volgende hormonen.

Hormoon Verantwoordelijk voor Normale bloed waardes bij volwassenen

ACTH

Adrenocorticotropic hormoon

Regelt de productie van cortisol, een natuurlijk hormoon dat nodig is voor de regeling van de bloedruk, suiker en zout waardes 9 tot 25 ng/ml

GH

Groei hormoon

Regelt de botgroei. Verstoring kan leiden tot reuzengroei. 0 tot 3 ng/ml

PRL

Prolactine

Regelt de melkproductie bij vrouwen en de seks behoefte en sperma kwaliteit bij mannen

Mannen en niet zwangere vrouwen: 0 tot 20 ng/ml.

Zwangere vrouwen: 10 tot 300 ng/ml

TSH

Schildklier hormoon

Regelt de schildklier stimulerende functies zoals metabolisme, hartslag en eetlust 0,5 tot 5,5 mIU/L

 

Ad.2. MRI-scan.

Een MRI-scan gebeurt meestal pas na een neurologisch onderzoek en een endocriene screening Middels een MRI-scan met contrastkleurstof kan een afbeelding van de hypofyse, de stella en het gebied eromheen verkregen worden.

Soms wordt een hypofyse tumoren ook per toeval ontdekt. Dit gebeurt dan meestal doordat de tumor door een MRI-scan aan het licht komt in gevallen waarbij de MRI-scan om een andere reden werd uitgevoerd, die niet te maken had met het zoeken naar een hersentumor. Dit kan bijvoorbeeld een scan zijn na een sportgerelateerd ongeval hoofdletsel of een sinusziekte of ernstige nek pijn. Deze symptoomloze hypofysetumoren behoeven dan een goede monitoring maar lang niet altijd een directe behandeling.

Gezichtsveld onderzoek

Wanneer bovengenoemde onderzoeken duiden op een hypofysetumor en zeker als dat een marcroadenoom betreft, dan zal vaak een aanvullend gezichtsveld onderzoek door een oogarts worden gedaan. Dit om te bepalen tot hoeverre een eventuele druk van de tumor tegen de oogzenuwen maken dat bepaalde delen van het gezichtsveld uitvallen. Zeker ook bij het verder monitoren van het verloop van een hypofysetumor kan middels een gezichtsveld onderzoek vrij snel en makkelijk een beeld worden gevormd over de ernst van eventuele tumor groei.

 

Pin It