Alle hersentumor informatie

          

Kun je hersentumoren krijgen van straling zoals en smartphones?

hersentumoren straling smartphones mobieltjes oorzaakSommige deskundigen zeggen dat er geen sluitend bewijs is dat mobiele telefoons gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Anderen zijn ervan overtuigd dat mobiele telefoons op dat gebied in de voetsporen zullen treden van de asbest en tabak - stoffen, waarvan veel deskundigen stellig beweerden dat ze de gezondheid niet konden schaden. Helaas hebben we geen tijdmachine en kunnen we niet zien welke effecten mobiele telefoons op ons allemaal hebben gehad (of niet) over 50 jaar, wat moet je dan doen? Dit artikel lezen natuurlijk. Er  zijn ook eenvoudige voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen de stralingen van je smartphone. Baten die maatregelen niet, ze zullen je ook niet schaden en misschien is het ook om andere redenen goed om soms wat meer afstand van je telefoon te nemen.

 

Potentiële gezondheidsrisico’s van mobiel bellen en smartphones

Sommige experts zijn van mening dat de smartphone helemaal niet gevaarlijk is voor de mens, anderen geven juist aan dat dit wel degelijk het geval is. Ze wijzen op tal van onderzoeken die het gebruik van mobiele telefoons - en met name de microgolfstraling die mobiele telefoons uitzenden - in verband hebben gebracht met hersenkanker, tumoren en schade aan het sperma. De risico's van microgolfstraling worden fel bediscussieerd. Maar studies geven aan dat dergelijke straling DNA kan beschadigen, de bloed-hersenbarrière kan verzwakken en markers kan verhogen die worden geïdentificeerd als risicofactoren voor kanker. Ondanks hun zorgen zijn deze experts realistisch, ze verwachten namelijk niet dat je nu direct je smartphone de prullenbak in gooit. En zelfs sceptici zullen het erover eens zijn dat het geen kwaad kan om eenvoudige maatregelen te nemen om de (potentiële) risico's te beperken. Daarover lees je hieronder meer.

Meer afstand geeft minder microgolfstraling door je lichaam

Als het kan is het altijd beter om een bekabeld handsfree-apparaat te gebruiken wanneer je telefoneert. Of gebruik de luidsprekerfunctie van je mobiele telefoon, alles om de telefoon uit de buurt van je lichaam te houden. Voor elke millimeter die je tussen jezelf en je telefoon plaatst, verminder je namelijk de absorptie van microgolfstraling door je lichaam met 15 procent. Die regel is dubbel belangrijk in landelijke gebieden, waar je telefoon meer microgolven pompt in een poging een signaal te vinden.

Draag de telefoon het liefst niet in je broekzak

De slechtste plek om je telefoon te bewaren: in de voorzak van je broek of overhemd. Zelfs als je niet aan het bellen bent, zendt je mobiele telefoon nog steeds microgolven uit. En in tegenstelling tot je hoofd, waar een dikke schedel je hersenen een beschermende barrière biedt, zijn je geslachtsklieren in wezen weerloos. In handleidingen van mobiele telefoons staat dat mensen hun telefoon nooit tegen hun lichaam mogen houden, maar mensen lezen helaas de kleine lettertjes niet. Begin daarom met het dragen van een telefoontasje. Als dat niet je stijl is, kun je altijd nog een van de vele tassen kopen waarin je je telefoon kunt plaatsen. Dit is bovendien nog eens veiliger ook.

Hou draadloze apparatuur zoals telefoons en internetrouters zoveel mogelijk buiten je slaapkamer

Installeer nooit draadloze telefoons of internetrouters in je slaapkamer. Net als een mobiele telefoon zenden andere draadloze apparaten microgolven uit. En draadloze routers en telefoons stoten vaak nog meer microgolven uit dan mobiele telefoons. Om die reden wil je die apparaten niet in dezelfde ruimte plaatsen waar je een derde van je tijd doorbrengt.

Onderzoek naar invloed straling en mobieltjes op hersentumoren

Er zijn nog relatief weinig goede wetenschappelijke onderzoeken afgerond naar mogelijke invloed van straling als oorzaak voor het ontstaan van hersentumoren. Op PubMed staan er wel al een paar waaronder bijvoorbeeld https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19328536/ waarin te lezen is dat er wel een verhoogde kans op een nu nog vrij zeldzame hersentumor soort is. 


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It