Alle hersentumor informatie

          

Misselijkheid en duizeligheid bij hersentumoren

hersentumor ziek duizelig misselijkheid broerd symptomenDe 3 meest voorkomende symptomen van hersentumoren zijn hoofdpijn, veranderingen in het gezichtsvermogen en misselijkheid (zich ziek voelen) of braken (ziek zijn).

Het is echter belangrijk om te onthouden dat hersentumoren relatief zeldzaam zijn. Dit betekent dat uw misselijkheid of braken in de meeste gevallen NIET te wijten zal zijn aan een hersentumor.

Veroorzaken hersentumoren misselijkheid (waardoor u zich misselijk voelt)?

Hersentumoren kunnen u misselijk maken en misselijkheid is een van de meest voorkomende symptomen, maar het komt zelden voor dat misselijkheid het enige symptoom van een hersentumor is.

Ziek voelen of ziek zijn komt ook veel voor bij gezonde mensen en kan te wijten zijn aan veel alledaagse oorzaken, zoals:

 • voedselvergiftiging
 • te veel alcohol drinken
 • uitdroging
 • griep
 • zwangerschap.

Hersentumoren kunnen u echter ziek maken, hetzij omdat ze een verhoogde druk in de schedel veroorzaken, hetzij omdat ze zich in de hersenen bevinden.

Verhoogde druk in de schedel

Wanneer een tumor in de vaste ruimte van de schedel groeit, kan deze op het hersenweefsel drukken of de vloeistofstroom in de hersenen blokkeren. In beide gevallen kan dit leiden tot verhoogde druk in de schedel, de zogenaamde verhoogde intracraniale druk (ICP). Het effect hiervan is misselijkheid, braken en hoofdpijn.

Positie in de hersenen

Elk deel van de hersenen regelt verschillende functies, dus een tumor in een deel van de hersenen kan ervoor zorgen dat dat deel niet goed werkt. Als een tumor zich in een deel van de hersenen bevindt dat helpt om het evenwicht onder controle te houden, kunt u zich duizelig voelen, waardoor u zich misselijk kunt voelen.

Andere gebieden waar een hersentumor dit effect kan veroorzaken, zijn onder meer de gebieden die betrokken zijn bij het gezichtsvermogen en de beweging van de ogen (waardoor u dubbelzien krijgt), of een gebied dat uw hormoonspiegels beïnvloedt, waardoor ze uit balans raken.

Dergelijke gebieden van de hersenen omvatten het cerebellum, de hersenstam, de hersenvliezen en gebieden rond de zenuwen van het oor of in de buurt van de hypofyse. (Natuurlijk kan een hersentumor in elk gebied misselijkheid veroorzaken door verhoogde druk in de schedel.)

Wat voor soort misselijkheid of braken komt van hersentumoren?

Misselijkheid of braken zijn zelden het enige symptoom van een hersentumor.

Misselijkheid of braken geassocieerd met een hersentumor:

 • kan 's ochtends erger zijn en overdag beter worden, omdat de tumor 's nachts een drukopbouw in de schedel kan veroorzaken, maar dit begint overdag weg te lopen als u rechtop staat
 • kan erger worden als u plotseling van houding verandert, b.v. van zitten of liggen naar staan
 • kan op de meeste dagen langer dan een week aanhouden zonder tekenen van verbetering
 • kan gepaard gaan met hikken
 • zijn niet gerelateerd aan andere aandoeningen
 • gaan meestal gepaard met andere veelvoorkomende symptomen van hersentumoren, zoals hoofdpijn of een verandering in het gezichtsvermogen.

Hoe ga ik om met misselijkheid en braken veroorzaakt door een hersentumor?

Als bij u een hersentumor is vastgesteld, kunt u last hebben van misselijkheid en braken als gevolg van de effecten van uw tumor, of als bijwerking van behandelingen, zoals chemotherapie of radiotherapie.

Mogelijk krijgt u anti-emetica, maar u moet uw zorgteam onmiddellijk op de hoogte stellen als ze minder effectief worden.

Er zijn veranderingen in uw dieet die misselijkheid en braken kunnen helpen beheersen en behandelen. Of u kunt de volgende suggesties proberen:

 • Als u steroïden heeft gekregen, zorg er dan voor dat u deze inneemt - ze kunnen helpen de zwelling/verhoogde druk in de hersenen te verminderen die de misselijkheid kan veroorzaken
 • Vermijd sterke geuren, bijvoorbeeld verf, uien of knoflook
 • Sommige mensen hebben ontdekt dat acupunctuur helpt
 • Als u wilt braken, adem dan diep en langzaam in of haal wat frisse lucht
 • Leid jezelf af door naar muziek te luisteren, een film/tv-programma te kijken of te chatten met vrienden
Pin It