Alle hersentumor informatie

          

16 juni 2022

hersentumor onderzoek symtpomen Noah taaltestEen simpele 60 seconden test zou kunnen uitwijzen of de hoofdpijn van een persoon wordt veroorzaakt door een hersentumor.

Vaak wordt hoofdpijn als een symptoom voor een hersentumor gezien. Toch is dat vaak niet het geval en alleen een symptoom als de ziekte zich als in een ver gevorderd statium ontwikkeld heeft.

Simpele sympbomen of testen om zelf te zien of je een hersentumor hebt zijn er niet echt. Maar nieuw onderzoek wijst erop dat een eenvoudige taaltest, bedacht door onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh, hersentumoren veel eerder zouden kunnen diagnosticeren.

Deze test vraagt ​​deelnemers om in 60 seconden zoveel mogelijk dieren te noemen – vandaar de naam de “Ark van Noach”-test.

Een studie voerde een analyse op de werkzaamheid van deze test uit bij 270 mensen. Degenen met hersentumoren bleken significant lagere scores te hebben dan degenen met hoofdpijn die geen tumor hadden.

De test wordt al gebruikt bij het beoordelen van de cognitieve functie bij patiënten met neurologische aandoeningen, waaronder hersentumoren.

Maar onderzoekers zeggen dat dit de eerste keer is dat het is onderzocht als een manier om de diagnose te versnellen.

Eerdere diagnose kan toegang tot behandelingen geven en de kwaliteit van leven maximaliseren.

Er is echter verder onderzoek nodig om de test te valideren en te optimaliseren.

Dr. Paul Brennan, een neurochirurg-consulent in het Western General Hospital in Edinburgh, die de studie leidde, zei dat de eerste symptomen die mensen met hersentumoren ervaren vaak “niet-specifiek” zijn.

Hij zei: “De eerste symptomen die patiënten met een hersentumor ervaren, zijn vaak niet-specifiek, zoals hoofdpijn, waarbij een niet-tumordiagnose veel waarschijnlijker is.

“Bijvoorbeeld: voor elke 1.000 mensen die zich met hoofdpijn bij een huisarts melden, krijgen er maar één of twee een hersentumor.

“Ons onderzoek toonde aan dat een eenvoudige taaltest, die snel en gemakkelijk kan worden afgenomen, huisartsen kan helpen beslissen wie de meeste kans heeft op een hersentumor.

“Symptomatische patiënten met lage scores zouden prioriteit kunnen krijgen voor snelle beeldvorming, terwijl andere patiënten met hoge scores kunnen worden gecontroleerd, omdat de kans groter is dat ze verbeteren.

“Onze bevindingen zijn belangrijk bij het aantonen van proof-of-concept en we moeten deze test nu valideren bij een grotere groep patiënten om te bewijzen of het kan helpen bij het doorverwijzen van verdenking op hersenkanker.

“Het verkorten van de tijd tot diagnose voor mensen met een hersentumor blijft van cruciaal belang omdat het snellere toegang tot behandeling betekent, wat cruciaal is voor het maximaliseren van de kwaliteit van leven van patiënten.”

Heather Dearie, 35, uit Ayrshire, werd in een laat stadium gediagnosticeerd met een hersentumor en hoopt dat de Noah’s Ark-test anderen zal redden van haar nachtmerrie.

Gedurende 18 maanden bezocht mevrouw Dearie haar huisarts meer dan 10 keer met symptomen.

Uiteindelijk kreeg ze te horen dat ze een hersentumor van een akoestische neuroom had, maar tegen die tijd moest ze een spoedoperatie ondergaan om de druk op haar hersenen te verlichten door een opeenhoping van vocht.

Mevrouw Dearie zei: “Dit zou een heel belangrijke vooruitgang kunnen zijn.

“We moeten dringend nieuwe hulpmiddelen vinden om huisartsen te ondersteunen en ik hoop echt dat deze test het diagnoseproces zal versnellen en meer mensen in staat zal stellen zo snel mogelijk de behandeling te krijgen die ze nodig hebben.

“Als mijn hersentumor eerder was gediagnosticeerd, had mijn leven volledig kunnen veranderen en zou ik weinig tot geen van de levenslange bijwerkingen hebben gehad die ik nu heb.

“Ik kreeg 18 maanden een verkeerde diagnose voordat mijn tumor eindelijk werd ontdekt en toen was het te laat voor een alternatieve behandeling voor een operatie.”

De operatie liet mevrouw Dearie achter met gezichtsverlamming, 50 procent doofheid, evenwichts- en zichtproblemen, vermoeidheid, zenuwbeschadiging en spierspasmen.

Ze zei: “Ik heb vier corrigerende operaties moeten ondergaan die ik niet nodig zou hebben gehad als de tumor eerder was gevonden.

“Ik heb constant pijn en het heeft invloed op elk aspect van een normaal leven.”

Volgens The Brain Tumor Charity, die de studie financierde, wordt elk jaar bij meer dan 12.000 mensen een primaire hersentumor gediagnosticeerd.

Elk jaar verliezen meer dan 5.300 mensen het leven aan een hersentumor, en slechts 12 procent van de volwassenen overleeft vijf jaar na de diagnose.

Hersentumoren zijn de grootste kankerdoder bij kinderen en volwassenen onder de 40 jaar.

Lees meer over hersentumor symptomen in onze artikelen: Symptomen bij volwassenen en Symptomen bij kinderen

 


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It