Alle hersentumor informatie

          

Vermoeidheid symptoom bij hersentumoren

hersentumor vermoeidheid symptoom3 op de 5 hersentumor patiënten die we spraken, meldden zich vermoeid te voelen als gevolg van de diagnose van hun hersentumor. 1 op de 4 zei dat ze ernstig last hadden van vermoeidheid en een deel daarvan sprak zelfs over  uitputting.

Hoewel het belangrijk is om te onthouden dat niet iedereen met een hersentumor vermoeidheid zal ervaren, kan het mensen met alle soorten en gradaties van tumoren treffen.

Voor degenen die dat wel doen, kunnen de symptomen en de ernst van persoon tot persoon verschillen. Iedereen is uniek en soort gelijke patienten hoeven daarom niet altijd dezelfde vermoeidheid te ervaren als lotgenoten met een vergelijkbare diagnose en behandelplan.

Veel mantelzorgers ervaren ook vermoeidheid. Dit kan te wijten zijn aan extra zorgen en stress, de extra fysieke activiteit die gepaard gaat met mantelzorg en een gebrek aan slaap.

Wat is vermoeidheid en uitputting?

Vermoeidheid is een aanhoudend gevoel van moe, zwak, uitgeput, traag of zwaar zijn.

Voor sommigen is het relatief mild, maar vele anderen hebben het beschreven als een van de meest storende bijwerkingen die ze van hun hersentumor ervaren - een aanhoudend, slopend gevoel van vermoeidheid door het hele lichaam.

Hoewel er veel wordt gesproken over kankergerelateerde vermoeidheid, wordt vermoeidheid bij mensen met laaggradige en niet-kankerachtige hersentumoren vaak (nog) niet erkend.

Vermoeidheid kan:

 • variëren in intensiteit op verschillende tijdstippen van de dag en van de ene op de andere dag
 • het slaappatroon verstoren.

Uitputting kan:

 • Veelal niet gezien worden door anderen, waardoor het moeilijk voor hen is om te begrijpen hoe het u beïnvloedt
 • Niet worden verlicht door te rusten of te slapen, wat betekent dat het een enorme impact kan hebben op uw kwaliteit van leven.

Het is niet verwonderlijk dat dit vaak leidt tot veel extra stress, wat op zijn beurt leidt tot verhoogde niveaus van vermoeidheid en uitputting. Deze vicieuze cirkel kan een diepgaande invloed hebben op uw persoonlijke, sociale en beroepsleven, wat leidt tot:

 • ongerustheid
 • depressie
 • relatieproblemen
 • sociale isolatie
 • moeilijkheden op het werk
 • financiële problemen.

Wat zijn de symptomen van vermoeidheid?

Het is onwaarschijnlijk dat u al deze symptomen ervaart, maar veel voorkomende symptomen zijn:

 • gebrek aan of verminderde energie of motivatie
 • te veel slapen of moeite met slapen
 • pijnlijke spieren of uitgeput gevoel na kleine taken
 • moeite met concentreren
 • interesse verliezen in dingen die je normaal gesproken leuk vindt
 • prikkelbaarheid
 • zich angstig of depressief voelen
 • negatieve gevoelens over jezelf en anderen
 • moeite met het nemen van beslissingen of helder denken.

Wat veroorzaakt vermoeidheid?

De exacte oorzaak van vermoeidheid is niet bekend, maar er zijn verschillende dingen die hieraan kunnen bijdragen.

De hersentumor zelf

De ontwikkeling, groei en progressie van een tumor en de reactie van het lichaam daarop, omvat de vernietiging van tumorcellen en het herstel van weefsel, wat veel energie kost. Je lichaam werkt harder en leidt de energie af die normaal gesproken in het dagelijks leven wordt gebruikt om de tumor te bestrijden.

De hersentumor behandeling

De bijwerkingen van chirurgie, radiotherapie, chemotherapie en medicijnen, zoals steroïden en anti-epileptica, kunnen allemaal vermoeidheid zijn.

Dit komt omdat uw lichaam energie moet omleiden om veranderingen in de lichaamschemie of schade aan gezond weefsel die sommige behandelingen kunnen veroorzaken, te herstellen.

De meeste mensen verbeteren in de loop van het jaar na de behandeling, maar in zeldzame gevallen kunnen sommige mensen jaren na hun behandeling vermoeid raken.

Cognitieve problemen

Cognitieve problemen, zoals moeite met concentreren, dingen onthouden of problemen oplossen, komen vaak voor bij mensen met hersentumoren.

Proberen om ze te overwinnen kan extreem vermoeiend zijn, waardoor je de energie kwijtraakt die nodig is voor cognitieve functies.

Het is op zijn beurt bekend dat vermoeidheid cognitieve stoornissen veroorzaakt, met name met geheugen, concentratie en planning en organisatie, omdat het de energie kan uitputten die daarvoor nodig is. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

Epileptische aanvallen

Ongeveer 3 op de 5 mensen met een hersentumor zullen minstens één aanval ervaren en dit is waarschijnlijker voor mensen met een laaggradige tumor.

Zich moe of uitgeput voelen na een aanval komt zeer vaak voor en vermoeidheid kan verergeren door de emotionele impact van het ervaren van een aanval.

Het hebben van epileptische aanvallen en de diagnose epilepsie bovenop de diagnose van een hersentumor kan ook emotioneel overweldigend zijn en uw vermoeidheid vergroten.

Stress, angst en depressie

Leven met elke graad van hersentumor kan een enorme hoeveelheid stress, angst of depressie veroorzaken. Deze emoties verbruiken veel energie en kunnen uw slaapkwaliteit beïnvloeden, waardoor u zich meer vermoeid voelt.

Omgaan met uw diagnose en eventuele onzekerheid over de toekomst kan u ook lichamelijk en geestelijk uitgeput maken. Dit komt vooral veel voor bij mensen met laaggradige tumoren die op wacht staan, ook wel bekend als actieve monitoring.

Dieet en uitdroging

Behandelingen kunnen uw smaak, eetlust of spijsvertering beïnvloeden en braken veroorzaken, waardoor het moeilijker wordt om het uitgebalanceerde dieet te volgen dat nodig is om uw herstel te bevorderen. Als u minder calorieën binnenkrijgt dan u verbrandt, kunt u zich erg moe of vermoeid voelen.

Als je uitgedroogd bent, zul je ook vermoeid raken. Daarom is het zo belangrijk om veel te drinken, vooral als je moet overgeven of geen uitgebalanceerd dieet volgt.

Pijn

Sommige mensen met een hersentumor ervaren dagelijks pijn, zoals hoofdpijn. Als u er dagelijks mee omgaat, kunt u uitgeput raken en vermoeidheid veroorzaken.

Vermoeidheid kan het op zijn beurt moeilijker maken om met pijn om te gaan en deze te beheersen.

Cytokinen

Cytokinen zijn eiwitten die worden gemaakt door de cellen die betrokken zijn bij het immuunsysteem en worden geproduceerd als reactie op verwonding of infectie. Er zijn aanwijzingen dat de cytokinespiegels bij sommige tumorpatiënten hoger zijn, mogelijk doordat het lichaam de tumor bestrijdt.

Er wordt gedacht dat de hoger dan normale niveaus van cytokines vermoeidheid kunnen veroorzaken door hormonen en chemicaliën te beïnvloeden die zenuwcellen gebruiken om te communiceren.

Er is meer onderzoek nodig om erachter te komen hoe deze verhoogde niveaus precies vermoeidheid veroorzaken.

Pin It