Alle hersentumor informatie

          

Mantelzorg bij een hersentumor

mantelzorg hersentumor kanker steunMantelzorg behoort tot de informele zorg. Er zijn mantelzorgers van 8 jaar oud en van 88 jaar oud, en van alle leeftijden daar tussen in. De meeste mantelzorgers zijn tussen de 55 en 85 jaar oud. In Nederland  zijn ongeveer 3,7 miljoen mantelzorgers actief, waarvan ongeveer 500.000 zeer intensief. Dit betekent dat deze mantelzorgers dag en nacht actief zijn, en dit het hele jaar door.

Wanneer ben je mantelzorger?


Je bent een mantelzorger als je vanuit een persoonlijke relatie extra hulp en zorg geeft aan een familielid dat aangewezen is op de hulp van anderen. Ook als je deze hulp geeft aan vrienden, buren of kennissen bent je mantelzorger. De zorg die je geeft is meestal langdurig nodig, en altijd onbetaald. Mantelzorgers zijn er al sinds mensenheugenis.

Waar vindt een mantelzorger hulp?

Er kunnen zich situaties voordoen waarbij de zorgtaak voor de mantelzorger te zwaar wordt. Soms kan ondersteuning bij de zorgtaak gewenst, soms zelfs noodzakelijk, zijn. Door de vanzelfsprekendheid van de mantelzorg, door de persoonlijke gevoelens van de mantelzorger, maar ook door onbekendheid met de mogelijkheden, kan soms te lang gewacht worden met het aanvragen van ondersteuning voor de mantelzorger. Mantelzorgers beseffen vaak zelf niet dat er oplossingen zijn. Sterker nog: mantelzorgers weten vaak niet dat zij mantelzorger zijn. Daardoor hebben ze ook geen aandacht voor de informatie over mantelzorgondersteuning. Als de zorg van de mantelzorger wegvalt is dat heel jammer. Het geeft vaak ingrijpende gevolgen, zowel voor de verzorgde als voor de mantelzorger.

Mantelzorg ondersteuning

Ondersteuning voor de mantelzorger kan geboden worden vanuit het gezin, de familie, de vriendenkring. Daarnaast bestaan er mogelijkheden voor professionele ondersteuning vanuit diverse organisaties. Voor adressen en meer informatie hierover verwijzen wij naar ons artikel "Tips en websites mantelzorg"

Lees ook ons artikel: Leven als naaste van een hersentumor patiënt


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It