Alle hersentumor informatie

          

Praten met familie en vrienden over de hersentumor diagnose

Een hersentumor, en zeker al het kanker is, raakt iedereen in je naaste omgeving, vooral familieleden en vrienden. Echtgenoten, partners, kinderen en vrienden zijn vaak even bezorgd en angstig als jij. Daardoor kunnen de emoties soms erg hoog oplopen. Hierdoor ervaren patiënten vaak dat ze anders benaderd worden of niet meer benaderd worden. Dit komt vaak voort uit het feit dat naasten bang zijn om op de vraag ‘hoe gaat het?’ het antwoord ‘niet goed’ te krijgen. Men weet niet hoe hierop te reageren. Het komt nogal eens voor dat patiënten vrienden verliezen in tijde van ziek zijn en dat mensen van wie zij het niet verwacht hadden ineens een belangrijkere rol gaan spelen in hun leven. Zelf kun je familie en vrienden helpen om beter om te kunnen gaan met jouw ziekte en ze te helpen dit te verwerken.

Tips

  • Leg uit wat een hersentumor want dat is lang niet zo bekend als je misschien denkt
  • Leg hen uit wat jou in iedere fase van jouw behandeling te wachten staat zodat zij weten wat ze kunnen verwachten.
  • Je kunt ze ook betrekken bij gesprekken met je arts of oncologieverpleegkundige.
  • Geef je familieleden of vrienden een taak. Bijvoorbeeld, vraag hen om eten voor je te maken of boodschappen te doen.
  • Verder helpt het de naasten vaak om praktische klusjes zoals boodschappen uit te laten voeren, omdat zij zo het gevoel hebben iets te kunnen doen voor de patiënt. Op die manier kan de patiënt de naaste helpen om te gaan met zijn/haar emoties.
  • Bedenk of en hoe je naasten wilt informeren over hoe het met je gaat. Staat de deur altijd open? Wil je enkel op gezette tijden bezoek ontvangen? Wil je telefonisch contact? Informeer je naasten het liefst per mail over hoe het met je gaat? Zorg ervoor dat je zelf de regisseur bent, je moet duidelijk aangeven wat je wel/niet wilt en waar je wel/geen behoefte aan hebt.
  • Laat ze de informatie lezen die jij verzameld hebt. Geef ze brochures of links naar websites.

Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It