Alle hersentumor informatie

          

Rijvaardigheid

hersentumor rijvaardigheid autoDe diagnose hersentumor kan invloed hebben op de rijvaardigheid, zeker als er sprake is van epilepsie, een operatie of bij bepaalde door de hersentumor veroorzaakte beperkende factoren. Veel mensen vragen zich af wat ze hiermee moeten doen. Hieronder geven we daar meer duidelijkheid over.

In veel andere landen is het wettelijk verplicht om veranderingen in de gezondheidstoestand bij een instantie zoals bij ons het CBR te melden. Dit is in Nederland niet het geval. Het niet melden heeft dus geen strafrechtelijke gevolgen. Echter bij verkeersongelukken kunnen wel problemen ontstaan bij de uitkering door verzekeringsinstanties.

Beperkende factoren

Patiënten met een hersentumor kunnen functiestoornissen hebben. Deze kunnen sterk variëren in aard en intensiteit. Voorbeelden op lichamelijk gebied zijn o.a. verlammingen, beperkingen van het gezichtsveld en epilepsie. Ook op psychologisch en mentaal gebied kunnen er beperkingen zijn die het autorijden beïnvloeden zoals vertraagde reactiesnelheid, geheugen en concentratiestoornissen en sneller optredende vermoeidheid.

Het is van groot belang met uw behandelend arts te overleggen wat in uw geval beperkende factoren zijn die het autorijden beïnvloeden. In de regel kan je zeggen dat als je neuroloog, neuro-oncoloog je niet op papier durft mee te geven dat je geen beperkingen hebt betreffende de rijvaardigheid, dat je dan zeker bij het CBR moet aankloppen om dit te checken.

Epilepsie

Voor mensen met epilepsie gelden weer andere regels. Over het algemeen geldt dat mensen na één epileptische aanval zes maanden geen auto of motorfiets mogen besturen. Na meerdere aanvallen mag men pas een jaar na de laatste aanval weer achter het stuur. Er zijn wel enige uitzonderingen afhankelijk van soort en de aard van de epileptische aanvallen. Informeer hiernaar bij het CBR of lees de folder Epilepsie en rijvaardigheid van het Epilepsie Fonds.

Nadat de termijn verstreken is, vraagt men bij het CBR een zogenaamde nieuwe Eigen verklaring aan. Deze verklaring vult men in en stuurt deze weer terug naar het CBR. Het CBR beoordeelt dan de geschiktheid voor het autorijden. In veel gevallen zal het CBR een medische keuring verlangen, soms door de behandelend arts, soms door een onafhankelijk medisch specialist. In sommige gevallen zal een rijtest worden afgenomen door een deskundige van het CBR. Indien men rijgeschikt wordt verklaard kan de geldigheidtermijn van het rijbewijs variëren.

De kosten van de herkeuring en het specialistisch onderzoek worden niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar en moeten door de betrokkenen zelf betaald worden.

Op de website Veilig achter het stuur vindt u meer informatie over autorijden bij epilepsie of een hersenoperatie

Meer info:

Uitgebreide brochure Epilepsie en rijvaardigheid van het Epilepsie Fonds.

www.veiligachterhetstuur.nl
www.cbr.nl


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It