SpinAward voor digitale tool voor hersentumor behandeling
25 april 2018. Tijdens de SpinAwards uitreiking in Amsterdam ontving het neurochirurgisch team van het VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam twee awards voor hun hersentumor innovatie. Zij wonnen daarbij voor de ontwikkeling van de technisch complexe PICTURE tool zowel een zilveren als een gouden award.
Eenvoudig hersentumor informatie delen
Neurochirurg Dr. Philip de Witt Hamer van het VUmc zei daarbij: "Dankzij deze tool kunnen specialisten wereldwijd eenvoudig behandelinformatie van hersentumorpatiënten met elkaar delen. We kunnen het beschikbare beeldmateriaal aan elkaar doorsturen waardoor operatieresultaten met elkaar vergeleken kunnen worden. Dit creëert een standaard waarmee we de behandeling van hersentumoren verder kunnen verbeteren."
Een wereldwijde kwaliteitsstandaard
Mensen met een hersentumor ondergaan doorgaans een combinatie van een operatie, bestraling en/of chemotherapie. Helaas keert daarbij vrijwel altijd de hersentumor op korte of lange(re) termijn terug en is de kans op overleving beperkt. De locatie van de tumor in de hersenen waar geopereerd en bestraald moet worden, moet heel nauwkeurig worden bepaald. Een kwaliteitsstandaard hiervoor ontbreekt vooralsnog. Met de PICTURE tool wordt dit gat gevuld.
Ontwikkelt in samenwerking
Voor de ontwikkeling van de tool is een samenwerking van het VU medisch centrum met het digitaal design- en productiebureau Active Collective tot stand gekomen, welke dan ook de prijzen tijdens de 20e editie van de SpinAwards namens het hele team in ontvangst nam. "We zijn ontzettend trots op wat we met dit PICTURE project hebben bereikt. We hebben onze krachten gebundeld om samen deze geweldige, maatschappelijk relevante tool te ontwikkelen.", zegt Raymond Martens, oprichter en creatief directeur van Active Collective. "Hiermee kunnen we echt wat betekenen voor de patiënt van morgen."
De uitdaging
De uitdaging binnen dit project was om de technische kennis samen met de input van medisch specialisten effectief samen te brengen. Daarbij was een iteratieve aanpak met efficiënte kennisuitwisseling tussen opdrachtgever en bureau belangrijk. Hiervoor werden in gezamelijke workshops de behoeftes en prioriteiten van alle stakeholders in kaart gebracht. en met behulp daarvan kon toen binnen twee weken een functioneel prototype werd opgeleverd. Vervolgens kon de daaruit ontwikkelde tool toen door specialisten getest worden met positieve resultaten.
Voor een informatie over dit project zie https://www.activecollective.nl
Foto en aanvullende bron: VUmc
Recent nieuws-berichten:
- MUCM krijgt 1,5 ton voor onderzoek hersentumor ontwikkeling 27-06-2018: 09:11:10
- Poliovirus boost overleving dodelijk hersentumor met 400% 26-06-2018: 10:04:44
- Kwaliteit zorg bij kanker patienten met hersentumor (glioom) 22-06-2018: 11:26:33
Bekijk ook al onze 2018 nieuwsberichten en volg ons op twitter voor onze nieuwsupdates